Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Żarach informuje, że art. 63 ust. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594 z późn zmianami) wprowadza obowiązek rejestracji producentów rolnych i sadowników, którzy są dostawcami bezpośrednimi – czyli producentami małych ilości żywności nieprzetworzonej pochodzenia roślinnego, sprzedawanej konsumentowi finalnemu np. na targowiskach, placach targowych lub w handlu obwoźnym. Powyższa działalność dotyczy małych ilości surowców czyli takich, które dostawca może wyprodukować we własnym gospodarstwie z własnych upraw (zboża, owoce, warzywa, runo leśne). Dostawy bezpośrednie nie dotyczą natomiast produktów wprowadzanych do obrotu przez podmioty działające na rynku w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej. Przedsiębiorcy wprowadzający do obrotu żywność powinni uzyskać decyzję w sprawie zatwierdzenia.